Geri git   ForumAyyıldız | F.AY Forumları ve Paylaşım Platformu > Kültür,Sanat ve İnsan > Kültür Sanat Genel > Meslek ve Kariyer

Kullanıcı Etiketleme

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12-16-2013   #1 (permalink)
F.AY Üye
Avatar Yok
Yaş: 46
Üyelik Tarihi: Aug 2013
Mesajlar: 1.074
Konular: 1072
Burcunuz: Oglak
Takımınız: Fenerbahce
İlişki Durumu: Evli
Tecrübe Puanı: 653
Rep Puanı : 10
Aldığınız Beğeni: 29
Verdiğiniz Beğeni: 2
Standart şarküteri bakkal ve gıda pazarlama satış elemanı

TANIM

Şarküteri, bakkal ve gıda pazarlarında müşteriye ürünü tanıtan ve satmaya çalışan kişidir.



GÖREVLER



- Satışa sunulacak malları teslim alır, mal giriş kayıtlarını tutar ve etiketler,

- Malları raflara yerleştirir, vitrin düzenlemesine yardımcı olur,

- Satılacak malları cins, kalite ve fiyatlarına göre sınıflandırır. Koku vb. özelliklerle birbirini etkileyebilecek ürünlerin yan yana bulunmamasına dikkat ederek özürlü veya kullanılmaz durumdaki malları ilgili birimlere gönderir,

- Müşteriyi psikolojik olarak etkilemeye çalışır ve onu, satın almaya teşvik eder,

- Varsa müşterinin şikayetlerini dinler ve durumu ilgililere bildirir,

- Satılan malın satış fişini düzenler ve her gün satılan malların dökümünü yapar, günlük satış cirosunu hesaplar ve satış fişlerini mal çıkış defterine işler,

- Mal stoklarını kontrol ederek bir sonraki satış günü için ne kadar satış yapabileceğini ilgililere bildirir ve ona göre depodan mal getirir,

- Bozuk ve kullanma süresi geçmiş malları ayırarak ilgili birimlere gönderir.



KULLANILAN ALET VE MALZEMELER



Satılan ürünün cinsine göre mekanik yada elektronik ölçü ve tartı aletleri kullanılır. Ürünü tanıtıcı broşür ve kataloglar, hesap makinesi, fatura ve sevk irsaliyesi, yazar kasa.



MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER



Şarküteri, Bakkal ve Gıda Pazarları Satış Elemanı olmak isteyenlerin;

- Güler yüzlü, sabırlı,

- İnsanlarla iyi ilişkiler kurabilen, girişken,

- Uzun süre ayakta durabilen,

- Ellerini çabuk ve ustalıkla kullanabilen,

- Tertipli, düzenli, temiz ve hoşgörülü,

- Birçok şeye aynı anda dikkat edebilen

kimseler olmaları gerekir.



ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI



- Şarküteri bakkal ve gıda pazarlarında temiz ve düzenli bir ortamda satış yaparlar. Günün erken saatlerinden geç saatlerine kadar ve genellikle hafta sonları da dahil olmak üzere uzun bir çalışma süresi mevcuttur. Çalışma yoğunluğu özel gün ve mevsimlere bağlı olarak artar yada azalır.

- Bu meslek elamanları çalışmalarında birinci derecede insanlarla ilgilidirler. İş sürekli ayakta durmayı gerektirir. Bu yüzden meslek üyeleri arasında bel rahatsızlığı, varis gibi hastalıklar görülmektedir.



ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI



- Şarküteri bakkal ve gıda pazarlarının yanı sıra büyük marketlerde de çalışabilirler.

- Hizmetler sektöründe yaşanan gelişmeye paralel olarak ve insanların düzenli bir geliri olmasa da tüketmek zorunda oldukları ürünlerin satışının yapıldığı bir meslek olması nedeniyle iş bulma olanağı yüksektir. Meslek elemanı bir başka kişi ya da bir gıda işletmesinde çalışabileceği gibi kendine ait işyeri de açabilir.



MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER



Mesleki eğitimi yeterli müracaat olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde verilmektedir.



MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI



Çıraklık eğitimine başlayabilmek için;

- En az ilköğretim okulu mezunu olmak,

- 14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir.

- Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak,

- Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir.



EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ



- Mesleğin eğitim süresi lise veya daha üst düzeyde genel eğitim görmüş olanlarda 1 yıl, ilköğretim mezunu olanlarda ise 2 yıldır. Haftada bir gün okulda teorik, beş gün işyerinde pratik eğitim şeklinde yapılır.

- Mesleki Eğitim Merkezinde yapılan teorik öğretimin 1/3’ ü genel kültür dersleri, 2/3’ ü ise meslek bilgisi derslerinden oluşur.

Eğitim süresince öğrencilere; Muhasebe, İş güvenliği, Matematik ve Mesleki Matematik, Türkçe, Ekonomi ve Ticaret Bilgisi, Müşteri İlişkileri ve Satış Bilgisi, Meslek Bilgisi, Muhasebe, Bilgi İşlem, İş Bilgisi, Toplam Kalite Yönetimi, Müşteri İlişkileri ve Satış Belgesi dersleri verilmektedir.



MESLEKTE İLERLEME



- Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Şarküteri, Bakkal ve Gıda Maddeleri Satış Elemanı mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 1 yıldır.

- Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması zorunludur.

BENZER MESLEKLER: Diğer satış elemanları, pazarlamacı.



BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU



- Mesleki eğitim merkezine devam eden öğrencilere pratik eğitimleri boyunca işverenleri tarafından asgari ücretin %30’ undan az olmamak kaydıyla aylık ücret ödenir.

- Mesleki eğitimlerini tamamlayan elemanlara işyerinin ücret politikalarına paralel olarak değişik sistemlerde ücret ödenebilmektedir.

- İşe ilk girişte genellikle asgari ücret uygulanmakta, gösterilen performansa ve işyerinin niteliğine göre ücret artışları söz konusu olmaktadır. Ayrıca işyerinin durumuna göre kazanç sayılabilecek yemek servis ve başka olanaklardan da faydalanabilirler.

- Kendi işinde çalışan bir meslek elemanı ile bir işverenin yanında çalışanın kazançları da farklıdır.



DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER



- İlgili Eğitim Kurumları,

- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi,

- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.





Metin isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tag Ekle
bakkal, elemanı, gıda, pazarlama, satış, ve, şarküteri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Sizin Yeni Konu Acma Yetkiniz var yok
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum Sosyal
Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.1 ©2011, Crawlability, Inc.

Tasarım : VampRens
Açılış Tarihi: 30 Ağustos 2013
Forumayyildiz.Net Her Hakkı Saklıdır
Sitemap
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 13, 15, 17, 18, 19, 22, 23, 24, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 41, 42, 43, 45, 51, 53, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 81, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 100, 101, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 149, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 175, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237, 239, 240, 241, 242, 244, 245, 246, 248, 251, 252, 254, 255, 256, 257, 258, 259, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 290, 296, 303, 307, 308, 309, 310, 311, 312, 313, 314, 316, 317, 318, 324, 325, 326, 327, 328, 329, 333, 334, 335, 336, 337, 338, 339, 340, 341, 342, 343, 344, 345, 346, 347, 348, 349, 350, 351, 352, 353, 354, 355, 356, 357, 358, 359, 360, 361, 362, 363, 364, 365, 366, 367, 368, 369, 387, 391, 392, 393, 394, 395, 396, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419, 420, 421, 422, 423, 424, 425, 426, 427, 428, 429, 430, 431, 432, 433, 434, 435, 437, 438, 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447, 448, 449, 450, 451, 452, 453, 454, 455,