Geri git   ForumAyyıldız | F.AY Forumları ve Paylaşım Platformu > Kültür,Sanat ve İnsan > Kültür Sanat Genel > Meslek ve Kariyer

Kullanıcı Etiketleme

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12-16-2013   #1 (permalink)
F.AY Üye
Avatar Yok
Yaş: 46
Üyelik Tarihi: Aug 2013
Mesajlar: 1.074
Konular: 1072
Burcunuz: Oglak
Takımınız: Fenerbahce
İlişki Durumu: Evli
Tecrübe Puanı: 653
Rep Puanı : 10
Aldığınız Beğeni: 29
Verdiğiniz Beğeni: 2
Standart Un üretim teknikeri

TANIM

Başta buğday olmak üzere, tahılların ve taneli ürünlerin (baklagiller) öğütülmesi, unun depolanması, pazarlanması işlerinde ve değirmenlerin yönetiminde çalışan kişidir.

GÖREVLER

- Değirmene alınacak tahılın istenen kalitede olup olmadığını kontrol eder,
- Değişik nitelikteki tahılların hangi oranlarda karıştırılacağını belirler,
- Tahılın öğütülerek değişik nitelikte un elde edilmesini sağlar,
- Unun depolanmasını ve pazarlanmasını sağlar,
- Değirmenin bakımını ve onarımını yapar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

- Değirmende kullanılan üretim aletleri,
- Kül fırınları,
- Nem fırınları,
- Sedimantasyon (un proteinlerinin kalitelerini ölçer).

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Un Üretim teknikeri olmak isteyenlerin,
- Ortalamanın üzerinde genel yeteneğe sahip,
- Üst düzeyde mekanik yeteneğe ve şekil algısına sahip,
- Ticarete ilgi duyan,
- Başkalarını yönetebilen
kimseler olmaları beklenir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Un Üretim teknikeri un fabrikalarında görev yapar. Ortam genellikle gürültülü ve unludur. Un Üretim teknikeri birinci derecede buğday ve un malzemesi ile ilgilidir. Yöneticilik görevi teknisyenlerle, işçilerle ve müşterilerle etkileşimi gerektirir. Çalışmalar tam gün sürer, gerektiğinde gece de çalışılabilir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Günümüzde unlu mamuller çeşitlenerek artmaktadır. Daha önceleri un denince akla hemen ekmek gelirken bugün unlu mamullerin çeşitleri de akla gelmektedir. Dolayısıyla bu unlu mamul çeşitlerinde kullanılan unun özellikleri de çeşitlenmektedir. Değirmencilikte de değişiklik ve çeşitlenme, gelişen teknolojiye uygun olarak farklılaşmaktadır.

Günümüzde un fabrikaları çoğalmakta ve un fabrikalarının içinde değirmenler de çeşitlenmektedir. Ülkemizde sayısı 700 civarında olan değirmenlerde değirmen teknikerleri görev yapabilirler. Dolayısıyla, taneli ürünlerin öğütülmesi, kalite kontrolü, depolanması, pazarlanması ile un değirmenlerinin bakımı ve işletmelerin yönetiminde de çalışabilirler.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi, üniversitelere bağlı meslek yüksekokullarının “Un Üretimi Teknolojisi” bölümünde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

- Meslek liselerinin Ağırlama ve Gıda Teknolojisi, Besin Endüstrisi, Besin Endüstrisi-İşleme, Besin Kontrol ve Analizleri, Besin Teknolojisi, Besin Teknolojisi-Besin Kontrol ve Analizleri, Besin Teknolojisi-Gıda Kontrol ve Analizleri, Besin Teknolojisi-Kurum Beslenmesi, Beslenme ve Ev Yönetimi, Değirmencilik, Ev Yönetimi, Ev Yönetimi ve Beslenme, Gıda Kontrol ve Analizleri, Gıda Teknolojisi, Kurum Beslenmesi bölümlerinden mezun olanlar “Un Üretim Teknolojisi” ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.
- Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir.Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli “Sayısal (SAY-1)” puanı almaları gerekir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Eğitimin süresi iki yıldır.
Eğitimde; Matematik, Kimya, Fizik, Hububat Bilgisi, İstatistik, Laboratuar Tekniği, İş Güvenliği ve İlk Yardım, Elektroteknik, Ambar Zararlıları, Un Üretimine Giriş, Değirmen Makineleri, Depolama Tekniği, Gıda Mevzuatı, Öğütme Tekniği, Diyagram Tekniği ve Hububat Mamulleri Kalite Kontrolü dersleri verilmektedir.

MESLEKTE İLERLEME

“Un Üretim Teknolojisi” ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde Gıda Mühendisliği lisans programına dikey geçiş yapabilirler.
BENZER MESLEKLER: Ekmekçi, Unlu Mamuller Teknikeri, Gıda Teknolojisi Teknikeri, Değirmencilik.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

İsteyen ve durumu uygun olan öğrenciler Kredi ve Yurtlar Kurumunun her yıl belirlenen kredilerinden yararlanabilirler.
Öğrenimini tamamlayan bir kişi işe ilk başladığında asgari ücretin yaklaşık iki katı ücret alır ve daha sonraki yıllarda bu ücret yükselebilir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili Eğitim Kurumları,
- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi,
- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.





Metin isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tag Ekle
teknikeri, Üretim


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Sizin Yeni Konu Acma Yetkiniz var yok
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum Sosyal
Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.1 ©2011, Crawlability, Inc.

Tasarım : VampRens
Açılış Tarihi: 30 Ağustos 2013
Forumayyildiz.Net Her Hakkı Saklıdır
Sitemap
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 13, 15, 17, 18, 19, 22, 23, 24, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 41, 42, 43, 45, 51, 53, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 81, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 100, 101, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 149, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 175, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237, 239, 240, 241, 242, 244, 245, 246, 248, 251, 252, 254, 255, 256, 257, 258, 259, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 290, 296, 303, 307, 308, 309, 310, 311, 312, 313, 314, 316, 317, 318, 324, 325, 326, 327, 328, 329, 333, 334, 335, 336, 337, 338, 339, 340, 341, 342, 343, 344, 345, 346, 347, 348, 349, 350, 351, 352, 353, 354, 355, 356, 357, 358, 359, 360, 361, 362, 363, 364, 365, 366, 367, 368, 369, 387, 391, 392, 393, 394, 395, 396, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419, 420, 421, 422, 423, 424, 425, 426, 427, 428, 429, 430, 431, 432, 433, 434, 435, 437, 438, 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447, 448, 449, 450, 451, 452, 453, 454, 455,